Home » » 10 способів, якими Facebook та інші соцмережі роблять вас розумнішими

10 способів, якими Facebook та інші соцмережі роблять вас розумнішими

1. Більше друзів - більший мозок
Отже, чим більше у вас друзів, тим розумнішим ви будете. Зокрема, люди з великою кількістю друзів у соціальній мережі, як правило, мають розвиненіші мигдалеподібні тіла - ділянки мозку, що відповідають за емоційні реакції, пов'язані з такими функціями пам'яті , як запам'ятовування імен та осіб .
Заради справедливості варто зауважити, що дослідники насправді не впевнені, чи саме спілкування з друзями у Фейсбуці призводить до розвитку цих ділянок мозку, або ж люди із спочатку великими мигдалеподібними тілами заводять більше соціальних контактів. Щоб точно дізнатися це, дослідникам знадобиться відслідковувати групи користувачів Фейсбуку протягом більш тривалого часу, ніж вони вже і займаються, щоб точно визначити, чи змінюються структури мозку в залежності від кількості мережевих друзів.


2. Поліпшення пам'яті
Один з побічних ефектів великої кількості друзів полягає в тому, що вам доводиться бути в курсі всіх їх справ. У реальному житті у вас, ймовірно, є кілька десятків знайомих, колег, однокласників і десь, півдюжини близьких друзів, з якими ви часто зустрічаєтеся. На Фейсбуці ж людина може мати більше 2000 друзів - набагато більше, ніж в реальному житті. Дослідники вважають, що, просто відстежуючи дії цих людей, з часом можна значно збільшити робочу пам'ять.
Відмінність від попереднього пункту в тому, що це стосується майже всіх, а не тільки «тисячників». Поки ваш список друзів на Фейсбуці більше, ніж постійних соціальних зв'язків у реальному житті, вашому мозку доведеться більше працювати, щоб успішно обробляти всю інформацію, що надходить .

3. Взаємодія з іншими людьми
Взаємодія з іншими для вирішення проблем - не тільки людська здатність, але в силу того, що ми робимо це набагато частіше, ніж інші тварини, це може бути однією з причин, великого відносного обсягу нашого мозку.
Команда дослідників з Трініті - коледж у Дубліні зімітували нейронні шляхи двох чоловік, які повинні були прийняти рішення, чи будуть вони працювати разом чи індивідуально, щоб вирішити завдання . Виявилося, що при співробітництві мозок створював нові нейронні шляху, оскільки йому доводилося враховувати дії другої людини . Мозок виріс і змінився, щоб створити простір для більшого числа потенційних результатів.
Наш мозок весь час взаємодіє з людьми в навколишньому світі . Звичайно, не тільки на Фейсбуці, але соцмережі стають все популярнішими. При дослідженні поведінки молодих людей з 30 різних країн було виявлено, що більше 40 % вважають за краще взаємодіяти з іншими людьми через Інтернет.

4 . Позитивні емоції
Про Фейсбуці можна сказати багато негативних речей, але можливість постійно залишатися на зв'язку з друзями та родиною має надзвичайно позитивний вплив. Позитив навіть у невеликих кількостях сприяє широті і ясності мислення. Зокрема, дослідження показали, що люди після перегляду позитивного відео краще виконували тести на словесні і візуальні асоціації .
В іншому експерименті лікарів попросили подивитися позитивні кадри з фільмів або картинки, а потім попросили діагностувати захворювання печінки. Ті, хто робив роботу в гарному настрої, поставили діагноз швидше.

5. Милі тварини
У Фейсбуці та інших соцмережах надзвичайно багато фотографій миленьких кошенят і цуценят, і користувачі час від часу посилають один одному ці чарівні картинки. І це теж несе позитивний ефект, тому що зображення милих тварин допомагає вам сконцентруватися і виконувати завдання більш ефективно.
У цій області також був проведений експеримент. Одна частина випробовуваних мала знайти конкретну цифру в довгій числової послідовності, а інша грала в логічну комп'ютерну гру. Деяким з цих людей показали фотографії з маленькими кошенятами, іншим - фотографії дорослих тварин, а третім - зображення продуктів харчування.
Ефективність тих, хто бачив фотографії з кошенятами, була на 44 % вище.

6 . Письмові навички
Є думка, що людство з кожним поколінням стає дурнішим . Мовна планка падає все сильніше завдяки коротким повідомленнями в Твіттері і по СМС. Але це зовсім не так - наше покоління пише більше і краще, ніж всі попередні - завдяки соціальним мережам .
У молодих людей, які часто пишуть у Фейсбук, правопис найчастіше виявляється краще. Крім того, вони чіткіше формулюють свої думки. Справа в тому, що ці люди звикли підлаштовувати свій стиль письма під певні ситуації - погодьтеся, повідомлення в Фейсбуці, електронні листи і шкільні реферати мають деякі відмінності в стилі викладу, навіть якщо написав їх один і той же чоловік. Цей ефект подібний до того , як люди при розмові перемикаються з мови на мову - наприклад, з російської на англійську .

7. Читання
Насамперед Фейсбук - це текстовий веб-сайт. Може здатися, що в більшості повідомлень немає нічого цінного, але сам факт, що ви їх читаєте, впливає на ваш мозок тисячами різних способів . У недавньому дослідженні учасників попросили читати книги, і в цей час провели магнітно -резонансну томографію ( МРТ). Деяким учасникам під час читання доводилося аналізувати складну інформацію, інші ж читали просто для задоволення.
Різниця в стилях читаного тексту викликало приплив крові до різних областей мозку, запускаючи різні психічні функції . Різноманітність повідомлень у Фейсбуці змушує наш мозок задіяти різні області. Іншими словами, читання рецепта піци і читання політичної новини активізує різні частки мозку. І завдяки цьому з'являється ще один цікавий ефект: навик виборчого читання . При перегляді стрічки новин мозок вихоплює з тексту окремі слова і фрази, сортуючи їх, і врешті-решт зосереджується на найбільш цікавої інформації.

8. Уміння міркувати
По суті, основна мета соцмереж зокрема та інтернету в цілому - допомогти вам вступити в дискусію з ким ви хочете і коли ви цього хочете. Мозок цим насолоджується . Є думка , що сам процес спору - одна з основ людського інтелекту. І психологічний процес пошуку аргументів - відмінне тренування для мозку.
Одна з ідей теорії аргументації полягає в тому , що суперечка змушує вас мислити абстрактно для того, щоб вести логічний, переконливий діалог. Ви не просто використовуєте вашу пам'ять, щоб пригадати потрібні слова - ви перевіряєте, наскільки ці слова доречні в даному контексті.
У реальному житті все часто зводиться до аргументу «так ти дурень» і «сам ти дурень», суперечка ж через Інтернет дає вам додатковий час подумати, підібрати кращі аргументи, і тим самим розвиває навички міркування і критичне мислення .

9. Кристалізований інтелект
Культурний інтелект, політичний інтелект, соціальний інтелект-нічого з цього не має нічого спільного з тим , як насправді працює ваш мозок. Але разом вони складають розуміння світу в цілому, щось відоме як «кристалізований інтелект».
Люди розрізняють два типи інтелекту: рухливий і кристалізувався. Рухомий здатний вирішувати проблеми, використовуючи логіку. Кристалізований інтелект - це сукупність всіх ваших знань: словниковий запас, знання історії і поточних подій і так далі.
Згадайте, звідки ви берете більшість інформації? Швидше за все, із соціальних мереж. Навіть якщо ви не зареєстровані в них, то нове дізнаєтеся все одно з різних сайтів. Деякі знання ваш мозок бере в обробку відразу, інші відкладає на потім. Звичайно, інтернет - не єдине джерело знань про світ, але відомості з різних областей у Фейсбуці постійно оновлюються, і відстежувати їх таким чином вельми зручно.

10. Критичне мислення
Вважається, що відео ігри - дурне проведення часу. Жоден роботодавець не візьме вас на роботу за високий рейтинг в якійсь грі, тому що для дорослих людей вони чомусь вважаються табу. Але грають у них майже всі , бо іншого способу пояснити тисячі відвідувань ігор на Фейсбуці просто немає.
Але і це може принести користь вашому мозку. Ігри- головоломки, наприклад, вчать вирішувати завдання творчо - ви шукаєте нестандартний сценарій розвитку подій, і які у цей час у мозку хімічні процеси допомагають вам навчитися критичному мисленню .