Home » » Навчайте дитину фінансової грамотності

Навчайте дитину фінансової грамотності

1. Починайте процес навчання дитини поводженню з грошима з того моменту коли почнете ходити з нею в магазин, і коли вона навчиться рахувати. Адже ніщо не заважає нам, розрахувавшись за продукти або купивши іграшку, тут же пояснити малюкові, що це дісталось нам не даром, а також пояснити, що таке здача і скільки значить та чи інша монетка.

2. Кращий спосіб навчання дитини фінансової грамотності, це власний приклад. Тобто, якщо ви будете твердити дитині, що треба економити, а самі при цьому ставитеся до грошей без поваги, то толку не буде.


3. Обговорюйте сімейні фінанси при дитині. Нехай вона чує, на що ви плануєте витратити зарплату, скільки відкладаєте на відпустку, куди інвестуєте свої гроші і т. д. В такому випадку вона буде вчитися на вашому прикладі і  не буде дошкуляти вам необгрунтованими проханнями щось купити, бо буде в курсі того, що його батьки можуть собі дозволити.

4. Заведіть на дитину депозит, видайте їй на руки кредитку, поясніть, що це таке і попередьте, що її кишенькові гроші, це щомісячні відсотки на цій карті. Вона може витратити їх за один день, розтягнути на весь місяць або частину з них не витрачати взагалі, тоді в наступному місяці отримає на кишенькові витрати трохи більше.

5. Обговорюйте з дитиною «грошові» теми - можливості і потреби, кредити і фінанси, валюту, борги, сімейний бюджет і пр. Розповідайте, чому ви чините з грошима тим чи іншим способом.

6. Якщо ваше чадо просить у вас гроші на щось понад кишенькових витрат, давайте їх у борг під відсотки. Це навчить його розуміти, що збирати куди приємніше, ніж переплачувати за якусь забаганку.

7. Допоможіть дитині сформулювати свої фінансові цілі і створити особистий фінансовий план.

8. Поясніть, що таке реклама і як правильно на неї реагувати. Зараз це абсолютно необхідно, тому що саме діти в першу чергу, не замислюючись, вірять у все, що підносять рекламні ролики або плакати.

9. Дозволяйте дітям самим розпоряджатися своїми грошима, навіть якщо вони все роблять не так. Ці помилки, куди краще навчання фінансової грамотності, ніж повчання. Наприклад, посидівши місяць без кишенькових грошей, тому що вони були витрачені на всякі дрібниці в перші пару днів, наступного разу дитина постарається їх розтягнути, а з часом захоче і знайти спосіб їх примножити. Крім того це відмінний спосіб привчання до самостійності, до того, щоб думати і розраховувати свої дії в розрахунку на майбутнє.

10. Допоможіть дитині почати кудись інвестувати - в ПІФ, золото, банківський депозит і пр. Нехай це будуть невеликі суми, але розуміння механізму, а також того, що азарт може все зіпсувати, допоможе у дорослому житті не робити серйозних помилок.

Все це в одному списку видається не дуже реальним і досить жорстким по відношенню до улюбленого чаду. Але, по-перше, навчання фінансової грамотності в сім'ї, в реальності розтягнуто на кілька років, адже, наприклад, малюка ми не станемо вчити інвестуванню, ці знання скоріше для підлітка. По-друге, якщо це не зробимо ми, то це зробить життя, коли ваші діти рокам так до 30 не матимуть не тільки подушки безпеки, а й виявляться, обплутаними боргами і кредитами.