Home » » Психологічні помилки приватних інвесторів

Психологічні помилки приватних інвесторів

Емоції руйнують ринок. Тому професійні інвестори намагаються не втрачати раціональність навіть в найкритичніших ситуаціях. Це складно, оскільки рішення на фондовому ринку зазвичай приймаються в умовах дефіциту часу та інформації. У стані стресу будь-якою людиною рухає інстинкт, який націлений, передусім, на виживання, а не на примноження капіталу.
1. Ефект неприйняття втрат. Являє собою прагнення якомога швидше закрити збиткові позиції. Наприклад, продати дешево на такому ринку і швидко повернути втрачені гроші. Переживання від втрат штовхають інвестора на невиправдані ризики. По суті, це прояв людської схильності до стабільного і комфортного стану.
2. Самовпевненість. Вона проявляється у формі виборчого мислення, коли інвестор вірить тільки тієї інформації, яка підтверджує його точку зору. Такі трейдери пояснюють успіх власною майстерністю, а втрати - невдалим збігом обставин. Вони недооцінюють ризики і переоцінюють свої знання, можливості контролю, здатності прогнозувати майбутнє.
3. Консервативність. Такі інвестори мляво реагують на ринкові зміни, які передвіщають зміну тенденцій, і втрачають можливості для вигідних угод.
4. "Помилка гравця". Азартні гравці після програшу залишаються за столом казино, тому що сподіваються відігратися. Вони впевнені, що з кожною програною ставкою зростає ймовірність їх виграшу. Схожий феномен має місце і серед інвесторів. Він проявляється в дуже довгому утриманні збиткових позицій в очікуванні повернення цін або занадто швидкому закритті прибуткових позицій через побоювання закінчення руху ринку.
5. Ефект натовпу. Основною причиною стадної поведінки інвесторів є інформаційні каскади. Підкоряючись думку більшості, людина неусвідомлено перекладає частину інвестиційних ризиків на групу собі подібних і відчуває себе менш уразливим. Учасники групи повільно змінюють свої уподобання (стають консервативними) і недооцінюють ризики (стають самовпевненими). Найголовніше - інвестор втрачає власну індивідуальність, а його методика прийняття рішень перетворюється на набір випадкових дій.

0 коментарі:

Дописати коментар