Home » » Як зробити ваш виступ ефективнішим?

Як зробити ваш виступ ефективнішим?

У тебе коли-небудь з'являлося враження, що твої слова не розуміють, хоч і чують? Ніби ти сповіщаєш про наближення всесвітнього потопу, а співрозмовник, замість того щоб бігти до ковчега, спокійно дістає парасольку.
Найпереконливіші оратори здатні запалювати своїми словами серця мільйонів. Але вони проводили роки в тренуваннях, а так само володіли сильною харизмою. Припустимо, що ні років, ні харизми у тебе немає, а є тільки ця стаття. І дуже вдало! Адже саме вона допоможе швидко додати +15 до «ораторської майстерності».

Сповільниться
Чим важливіше для нас те, про що ми говоримо, тим швидше ми хочемо видати інформацію. Але, за іронією, тим менше стає ефективність нашого повідомлення. Візьми будь-яку вдалу промову. Усіх їх вимовляли так повільно, що можна було записати від руки.
Наскільки ж повільно потрібно говорити тобі? Для особливо важливих моментів говори трохи швидше, ніж накурені черепаха. Для решти просто говори трохи повільніше, ніж тобі здається нормальним. Діє це двояко: по-перше, повільна мова виглядає переконливіше і урочистіше, а по-друге, ти сам стаєш спокійніше, адреналіну виділяється менше, а думається краще.

Паузи замість «е-е-е-е»
Чому всі лають слова паразити , коли вимовляти їх так приємно і природно? Вчителі та батьки вбили нам в голову, що слова-паразити - це зло, а між тим ніхто не задумався, звідки вони з'являються? Може бути, за аналогією, словами-паразитами можна заразитися, якщо говорити з поганими дівчатками?
Насправді, слова паразити - це просто спроба повернути промові гармонійність, розмежувати смислові блоки, і підкреслити певні моменти.
Замість того щоб намагатися винищувати «блін» і «е-е-е» з своєї розмови, просто промовляй їх про себе. Інтуїтивно ти будеш прагнути вставити «блін» саме в тих місцях, де найбільше потрібна пауза. Перевір сам: знову відкрий відеозапис будь-якого виступу і вставляй «блін» там, де оратор ненадовго замовкає.

Використовуй «незручне мовчання» як зброю
Кожна людина страшиться незручного мовчання, а, як відомо, те, чого ми боїмося, має над нами владу. Наступного разу, якщо тобі захочеться в розмові виявитися «зверху», просто припини говорити. Далі спостерігай, як співрозмовник починає судорожно перебирати в голові всі можливі теми.

Рухайся
Змусити людину йти за тобою дуже легко, якщо ти при цьому щось говориш. Люди будуть це робити неусвідомлено і можуть пройти досить далеко, поки не прокинуться. Цей трюк особливо хороший, якщо тобі незручна ситуація, в якій хтось зав'язав з тобою розмову. Наприклад, з тобою заговорили прилюдно на тему, яку ти волів би обговорити наодинці. Просто дочекайся своєї черги говорити. Якщо ти почнеш кудись рухатися поки говорять з тобою, здасться, що ти йдеш від розмови, а співрозмовник обуриться: «Гей, я з тобою розмовляю!». А якщо говориш ти, то він змушений буде за тобою слідувати, або перебивати.

Роби акценти
Класична риторика зобов'язує виділяти особливо важливі моменти в мові. Але, як ми обіцяли спочатку, ми йдемо коротким шляхом. Виділяй будь-які моменти - цього теж має вистачити. Іншими словами, просто не говори монотонно.
Ось як можна цього домогтися:
- Тихіше / голосніше: Деякі слова вимовляй тихіше, ніж інші. Тихе вимова ефективніше гучного, тому, що змушує співрозмовника прислухатися , активізує його увагу.
- Швидше - повільніше: швидкість теж не повинна залишатися постійною. Деякі пропозиції говори швидше. Ефект тут такий же, як і з затиханням. Якщо, слідуючи нашій першій пораді, ти говориш повільно, раптове прискорення змушує слухача активно зосереджувати увагу на твоїй промові.