Home » » Бізнес по-японськи від Кенічі Омае

Бізнес по-японськи від Кенічі Омае

1. Правильних відповідей не існує!
Відмінною особливістю сьогоднішнього світу є те, що правильних відповідей не існує. Ніхто не знає правильної відповіді. Ніхто не знає, як правильно організувати бізнес - є лише більш-менш вдалі спроби. Тому нової, важливою здатністю є здатність давати оригінальні відповіді. Відповіді, до яких не додумається ніхто інший.
Справа тут в тому, що ваш образ мислення унікальний. Крім того, ви володієте сміливістю і бажанням діяти - ось що цінується. Цінується вміння думати, аналізувати і будувати висновки. У реальному житті знання відповідей марно, вам доведеться будувати гіпотези, доводити їх право на життя і діяти відповідно до розробленої вами моделлю, втілюючи її в життя.

2. Головне - люди!
Серед всіх ресурсів, найважливішим є людський. Візьмемо наприклад Японію. Японія - острівна країна, яка не володіє запасами природних ресурсів - кам'яне вугілля, нафту, що завгодно - у Японії цього немає. Зате у неї є хороші люди. 120 мільйонів хороших людей, які створили диво, створивши другу за силою економіку в світі. Те ж саме можливо і у вашій компанії. У компанії може бути недостатньо виробничих потужностей, ресурсів або ринків збуту, але якщо у компанії є хороші люди - вони приберуть всі перешкоди на її шляху до процвітання.

3. Думайте як начальник!
Я завжди рекомендую ставити себе на місце начальника, замість того, щоб критикувати його дії. Це може привести до несподіваних висновків.
Задумайтеся наприклад, що б ви зробили, якби ви на місці генерального директора Yahoo. Більшість відповість - це не моя справа , йому вирішувати чи повинен він продавати пошуковик Майкрософту і так далі. Ні. Задумайтесь. Як вчинили б ви? Що б ви зробили, якби були директором General Motors?
Цей метод хороший для вирішення чужих проблем. Набагато простіше давати поради, ніж самостійно управляти компанією. У разі, якщо справа стосується вас або вашої власної компанії, прийти до правильного рішення буде набагато складніше. Але коли ви думаєте про стороннє бізнесі, шанси на успіх зростають . Якщо ви зробите цю операцію раз 20, то коли справа торкнеться вашої власної компанії, ви впораєтеся з поставленим завданням набагато краще.
Намагайтеся проводити подібні вправи, як тільки у вас з'явиться хоча б пара годин вільного часу.

4. Креативність приносить дохід!
Творче мислення приносить сьогодні чималі доходи. Наприклад, Покемон - приносить просто фантастичні прибутки Nintendo, будучи плодом уяви всього лише однієї людини. Або дизайн японських машин, завдяки якому їх так успішно продають в Китаї. Всі це користь креативного мислення. І сьогодні його необхідно розвивати, як ніколи раніше.

Чи чули ви про такий художника, як Кацусика Хокусай ? Він заснував новий жанр в образотворчому мистецтві - суримоно . Сюжети його картин нереальні, його бачення світу докорінно відрізняється від мого, що стимулює народження нових ідей. І людей, подібних йому, багато: Філ Найт - засновник компанії Nike. Стів Джобс - засновник Apple. Кінорежисер Акура Куросава . Але найбільшим в цьому списку я вважаю Уолта Діснея.