Home » » Принцип «Зробіть це відразу»

Принцип «Зробіть це відразу»

Подобається нам це чи ні, але всі ми - раби звичок. Більшість з нас легко потрапляє під вплив рутини.
Деякі з цих звичок і рутинних дій приносять користь; деякі можуть працювати проти вас, тому повністю підпорядковувати своє життя таким звичкам було б вкрай нерозумно.
Чи звички, які варто виробити? Безумовно. Такі звички, як обережне водіння або ввічливість по відношенню до друзів і колег, дуже корисні і повинні стати частиною вашого життя. Звичка робити все відразу ж допоможе вам знайти рішучість, почати діяти і завжди знаходитися в русі. Приступивши до читання цієї книги, ви поставили перед собою мету позбутися старих робочих звичок і стати більш ефективними, а значить, більш продуктивними. Проактивний підхід до виконання роботи, заснований на негайному ухваленні рішень, дозволить вам досягти цієї мети.
Відкладати справи на потім - погана звичка. Дотримуйтеся принципу «Зробіть це відразу ж» - і позбудетеся звички відкладати справи на потім. Цей принцип дозволить вам замінити модель поведінки «зроблю це пізніше» на модель поведінки, орієнтовану на дію. Ви повинні почати діяти ще до того, як дадуть про себе знати ментальні бар'єри, тому у вас немає часу на роздуми на кшталт: «Це занадто важко», «Може, все вирішиться само собою», «Може, цим займеться хтось інший», «У мене немає настрою», «Мені не хочеться це робити».

Прагнення до досконалості
Можливо, деякі з вас бачать якесь внутрішнє протиріччя між принципом «Зробіть це відразу ж» і необхідністю робити все належним чином. Безумовно, дотримуватися високих стандартів виконання яких би то не було завдань - правильно і розумно. Однак деякі люди не розуміють, коли важливо довести роботу до досконалості, а коли важливо діяти. Перфекціоністи часто зволікають з виконанням роботи.
Безумовно, будь-яку роботу необхідно робити якісно, але вирішите, що це означає у вашому випадку, і зробіть відразу ж!

Кілька висновків:
1. Приступайте до роботи. Підійдіть до свого робочого столу і упорядкуйте всі папери, що лежать на ньому або в будь-якому іншому місці вашого робочого простору. Вивчіть кожен аркуш паперу і визначте, що з ним робити, щоб довести роботу до завершення. Зробіть все можливе, щоб виконати це завдання, і приберіть лист зі свого столу, щоб він більше не попадався вам на очі. Якщо на виконання завдання буде потрібно кілька годин, виділіть для цього час у своєму робочому графіку.
2. Перегляньте всю кореспонденцію в папці "Вхідні" своєї електронної пошти, прослухайте голосові повідомлення, прочитайте повідомлення, що прийшли по факсу, - і в міру можливості зробіть те, що вимагає кожне з них. Якщо для вирішення якоїсь задачі знадобиться кілька годин, внесіть її у свій щоденник, призначивши більш відповідний час.
3. Визначте, які завдання вам належить вирішити, а також що потрібно зробити, щоб довести кожну з них до завершення. Працюйте над їх виконанням стільки, скільки можна. У разі виникнення перешкод приймайте розумні рішення . Задайте собі питання: «Як зробити це іншим способом?» Якщо ви вирішите доручити це завдання комусь іншому, не забудьте проконтролювати її виконання.