Home » » Як наважитися відкрити свій бізнес?

Як наважитися відкрити свій бізнес?

Почавши думати на цю тему, все задаються питаннями: що буде, якщо я розорюся? Чим я буду годувати сім'ю? Що буде якщо я не знайду клієнтів? У мене немає досвіду, що робити?
Отже, почнемо з того, що для підприємця-початківця це природні страхи і нічого неординарного з Вами не відбувається. Свого часу всі боялися, і це нормально.

Метод перший - раціоналізація.
Спробуйте поговорити з собою раціонально, що страшного станеться, якщо страх здійсниться? Чи не вийде почати свій бізнес і фірма не запрацює - повернетеся на найману працю. Не зможете якийсь час заробляти гроші? - Шукайте, де на цей період зайняти або заробити поза бізнесом. Немає досвіду і не знаєте з чого почати? - Почніть і досвід почне напрацьовуватися.
Розглянувши свої страхи під раціональним кутом, ви побачите, що багато з них не мають раціонального ланки, і ви легко знайдете спосіб , як вирішити проблему, яка викликає страх.

Метод другий - Ви не перший.
Страхи на початку відкриття бізнесу природні і все через них проходили. Знайдіть людей, які вже пройшли цей шлях. Спілкуйтеся з вже відбулися підприємцями, просите їх розповісти, як вони починали. І о диво! Ви почуєте те ж саме, що і переживаєте ви зараз. Усвідомлення того, що ви не самотні і багато людей вже проходили через ваші проблеми дасть вам сили. Що робити, якщо у вас немає знайомих підприємців? Читайте книги, читайте біографії знаменитих особистостей.

Метод третій - Будьте фінансово надлишкові.
Найчастіший страх - відсутність грошей на першому етапі. Що буде якщо Ви не зможете заробити? Тут міркуй не міркуй, а їсти хочеться щодня і поставити сім'ю в злиденне становище через бажання відкрити бізнес м'яко кажучи буде непередбачливо.

Основні стратегії:

1. Накопичити гроші.
Наприклад, в місяць ви витрачаєте 2000 грн. Накопичте 6-8 тис. поки ви знаходитесь на найманій роботі. Це ваша фінансова подушка безпеки. Вам вистачить на 3-4 місяці «автономного плавання», за цей час будь-хто зможе знайти собі якийсь заробіток .

2. Взяти в позику.
Краще у родичів. Ви не повинні бути підписані договором позики. Якщо щось піде не так, ви зможете віддати їм трохи пізніше. Дуже багато підприємців на першому етапі займали гроші у батьків.

3. Спалити шляхи до відступу.
Ви боїтеся плавати? Стрибніть у воду і почнете випливати. Боїтеся водити машину? Почніть їхати, страх піде - перейдіть на водіння. Так само і в бізнесі. Пройдіть точку неповернення, звільніть з роботи, відкрийте своє ТОВ, підпишіть договір на аутсорсинг клієнта. Потихеньку втягніться в бізнес, і страх піде .

4. Нікому не говоримо про свої плани.
Знаєте, що станеться, якщо ви завтра своїм друзям і колегам скажете, що плануєте відкрити свою фірму? 90 % - почнуть вас відмовляти. «У тебе не вийде, в країні криза», «У мене у сестри тітка, її чоловік відривав бізнес і прогорів», «У нас маленьке місто і всі давно куплено», що тільки ви не почуєте від своїх порадників.

Чому краще мовчати на першому етапі і не говорити про бізнес ?
Все просто, Вам себе-то складно ще на 100 % переконати в успіху вашої затії, а переконувати і мотивувати когось просто нереально. Тому мовчіть і робіть свою справу, потім обговоріть результати.