Home » » Ефективний спосіб постановки мети

Ефективний спосіб постановки мети

1. Тільки визначеність. Ніяких загальних формулювань
Уникайте формулювань "буду відвідувати спортзал" або "їсти більше овочів". Використовуйте вимірні поняття - в який день запишіться і скільки разів будете займатися, яку саме денну норму з'їдених овочів ви собі встановлюєте. І не вживайте слів "ніколи" і "завжди". Вони найчастіше і змушують кинути почате.
2. Складайте план. Не чекайте до "коли-небудь"
Сформулювати те, що вам потрібно - тільки перший крок. Визначте, що вам знадобиться для її здійснення, у чиїй допомоги ви будете потребувати.
3. Запишіть і встановіть термін
Крайні терміни перетворюють бажання в меті, вони змушують нас вживати заходів. А візуалізація мети ототожнює її у вашій свідомості з чимось реальним, обов'язковим.
4. Почніть з малого
Звикнувши бути обов'язковим у виконанні дрібних задумок, ви перенесете цю звичку на більш складні цілі. Наприклад, для початку поставте собі мету вставати на двадцять хвилин раніше або купувати нову книгу раз на тиждень.
5. Чекайте невдач
Шлях до мети не буває ідеальним. Прийміть як щось закономірне те, що ви можете зробити не одну спробу. Сприймайте невдачу правильно - як перешкоду, яку треба подолати, а не як сигнал до відмови від мети.
6. Фіксуйте ваше просування
Відстеження прогресу дозволяє визначити темп виконання плану, баланс досягнутих і не досягнутих результатів. Не тримайте все в пам'яті - записи не дадуть нічого забути і дозволять систематизувати інформацію.
7. Винагороджуйте себе за успіх, чи не карайте за помилки
Негативний досвід - теж досвід. Зі своїх невдач потрібно витягувати урок, а не рефлексувати з цього приводу. Помилку відкинула вас на крок назад - продумайте на два кроки вперед.
8. Шукайте підтримки. Чи не дійте поодинці
Подумайте, звідки ви можете отримати допомогу. Скрізь - на роботі, на форумі, в сім'ї, серед знайомих може знайтися людина, яка наблизить вас до заповітної мети. Крім того, ви можете знайти однодумців, нехай навіть небагато: одна голова добре, а дві - краще.

1 коментарі:

  1. Підтримую, маю одну мрію, так важко розпочати рухатись до неї. Все відкладаю початок, але обіцяю себе лінивого перемогти!

    ВідповістиВидалити